Skidkläder till skidsemestern

Skidkläder ska vara funktionella och lätta att röra sig i, det är det viktigaste då det gäller kläderna till din skidsemester. Många glömmer bort detta och gör det till en modevisning. Det viktigaste med en skidsemester och skidåkning är att ha roligt. Roligt innebär roliga åk utan att frysa eller att vara blöt. Det är principen lager på lager som gäller, precis som vid många andra utomhusaktiviteter.

Kläderna kan variera rejält i pris beroende på vilket märke som tillverkat dem. Dyrast behöver inte betyda bäst men ofta får du faktiskt vad du betalar för. Märken som är specialiserade på skidkläder använder sig av teknologi för att klara av de olika förhållanden som kan råda i skidbackarna.

Glada skidåkare

Handla skidkläder

Visst kan skidkläder vara dyra men är man smart och utnyttjar reor kan man hitta fina priser. Är man ute i god tid innan skidresan så att man har tid att prova och byta är det också en utmärkt idé att handla skidkläderna online, där det är enklare att jämföra priserna mellan olika butiker. De bästa butikerna har sina skidkläder samlade på denna sajt.

Det yttre lagret

Det yttre lagret av kläder har sällan en värmande effekt. Istället är det till för att stå emot nederbörd och vind. I många kläder återfinns Gore-Tex som är vattenavvisande. Genom att hålla vätan ute så går det att åka flera timmar i backen under din skidsemester utan att bli kall.

Skidkläderna är dessutom förstärkta på de ställen där slitage sker. För de som åker traditionella skidor burkar förstärkningen sitta vid insidan av knäna bland annat. Täckbyxorna är även anpassade för att klara av pjäxorna med knäppning eller resår så att inte snö kan tränga in. För den som åker snowboard ser kläderna lite annorlunda ut. Eftersom knäna inte hålls ihop behövs det såklart ingen förstärkning där utan den är placerad fram på knäna samt baken.

Mellanlagret

Det lagret som du har mellan är det lagret som är till för kyliga dagar och bör därför vara värmande. Här är fleece det absolut populäraste materialet. Se även till att något av lagren du bär går upp över hakan. Halsduk är nämligen inte att rekommendera då risken finns att fastna i liften. Dessa lager bör även vara lätta att ta av eller öppna de dagar det blir varmt.

Det understa lagret

Det lager du bär närmast kroppen är det lager som ska vara värmande men samtidigt andas. Idag finns många nya spännande material i underställen som passar alldeles utmärkt för skidåkning. De håller dig torr från svett men håller ändå kylan ute. Tvärtemot vad många tror så är inte bomull det bästa alternativet utan istället är det ylle.

Tillbehör

Ingen skidklädsel är komplett utan ett par handskar. Skidåkaren använder ett par fingerhandskar för att ha rörligheten i alla fingrar medan snowboardåkaren väljer ett par tumhandskar. Mössa är inte så viktigt eftersom de smarta använder hjälm. Ett par skidglasögon, googles, är alltid bra eftersom de både skyddar mot sol och snö.