Skidutrustning till skidsemestern

En komplett skidutrustning består av, med snowboard undantagen, pjäxor, skidor och stavar. För att få den ultimata skidupplevelsen spelar utrustningen en stor roll. Skidorna kan ge nybörjaren den extra hjälpen som behövs i kurvorna men ger även den rutinerade åkaren en roligare upplevelse. Ett par slappa pjäxor gör det svårt att styra och ett par för långa stavar bromsar farten.

Handla skidutrustning

Att handla skidutrustning är ingen billig historia, man får räkna med ca 5000 kr och uppåt för en ny utrustning. Detta gäller både för skidor och snowboards. Tar man väl hand om grejerna kan man behålla samma utrustning i flera år dock, och åker man mycket är en bra skidutrustning en bra investering.

För dem som inte åker på skidsemester ofta finns som tur är alltid modern skid- eller snowboardutrustning att hyra vid de stora turistorterna.

Stirrande pjäxor

Pjäxor

Att använda rätt pjäxa är oerhört viktigt för hela upplevelsen under din skidsemester. Det är viktigt att pjäxan sitter fast ordentligt och att den är i rätt storlek. Det finns flera olika pjäxor beroende på vilken skidsport som utövas. En pjäxa i fel storlek kommer att ge ömma och kalla fötter efter bara ett par åk i backen. För er som gillar snowboard, eller vill testa på det, är det snarar ett par skor som används.

Skidor/snowboard

Förutom pjäxorna är även skidorna viktiga för att ge en minnesvärd skidsemester. Idag är de flesta skidor lätta att svänga med. Detta beror på att designen har utvecklats och blivit betydligt smidigare. Den vanligaste modellen är de så kallade carving skidorna, även kallade timglasskidor. En snowboard är bredare framtill och manövreras med en teknik som snarare påminner som skateboard än slalom. När du ska köpa eller hyra skidor finns det många faktorer att ta hänsyn till. Den viktigaste är hur lång du är, men även vikt och hur rutinerad du är spelar roll för valet.

Sedan beror valet av skida också på vilken typ av skidåkning du föredrar. Idag skiljer sig skidorna mycket åt beroende på om det gäller offpist eller åkning i pist. De som kör ungefär lika mycket i djupsnö som i pisterna använder sig av all mountain skidor. För er som hyr skidor under skidsemestern finns alltid expertis att tillgå och rådfråga. Till dig som ska köpa en egen utrustning och känner dig osäker bör du alltid besöka en affär för att få råd om vilka skidor som passar just dig.

Vilande skidor

Stavar

Slalomstavar är korta och kraftiga. Deras huvudfunktion är att hjälpa skidåkaren att hålla balansen men används även vid flackare terräng. Idag används ofta karbon som material vid tillverkningen. Karbon har den egenskapen att det är ett slittåligt material som väger lite, därför passar det perfekt i stavarna och används av det flesta proffsskidåkare. Andra material som är vanliga i moderna skidstavar är komposit och aluminium. När du väljer skidstavar är tipset att multiplicera din längd med 0.7. Fast kom ihåg att olika typer av stavar används för de olika alpina grenarna.