Skidsemester svenska fjällen

Trästuga med smörig sol

De svenska fjällen erbjuder underbar skidåkning och mycket friluftsliv. Här finns mycket att utforska och det finns många orter att välja bland. De flesta av oss känner till Åre, Sälen och Vemdalen med det finns många andra orter som alternativ till din skidsemester. Visste ni att Mesklumpen i norra Jämtland är den backe som har Sveriges fjärde högsta fallhöjd? Det finns med andra ord många spännande och omväxlande backar att välja på. Den svenska säsongen i fjällen är relativt lång och på vissa ställen öppnar liftarna redan i oktober och har sedan öppet in i april. Svårighetsgraderna i pisterna varierar, de riktigt svåra backarna brukar återfinnas på de stora skidanläggningarna med många liftar. Det är även här skidskolorna för barn brukar finnas. Skiduthyrning finns på de flesta ställen men kolla upp det innan du reser.

Åre

Åre är Sveriges största och populäraste skidort. Det är en gammal by med långa anor vad det gäller skidåkning. Eftersom byn är så liten ligger allting inom gångavstånd. Här kan du gå till populära barer, restauranger och affärer. De flesta typer av boende, oavsett om du hyr stuga eller bor på hotell, ligger alldeles i närheten av liftarna. Efter en heldag i backen är det bara att svänga in och gå på någon av alla de populära afterskien som anordnas. För barnfamiljerna är det backarna i Åre/Björnen som gäller under familjens skidsemester. Här anordnas skidskola och många aktiviteter för de minsta under högsäsongen. Det finns över 100 olika pister i Åre och dessutom finns det många bra längdspår för den som vill variera sin skidåkning.

Sälen

Sälen ligger i Dalarna och erbjuder en fantastisk skidsemester för hela familjen eller kompisgänget. Här finns något för alla åldrar och avståndet gör att det är lätt att ta sig hit med buss, tåg eller bil. För barnfamiljer är det kanske framför allt Lindvallen som erbjuder mycket skoj för de små. En av Europas största skidskolor finns här. Sälen som skidort är utspritt mellan olika fjäll. Förutom Lindvallen är även Hundfjället, Stöten och Högfjället populära pister. I Dalarna finns även Idre fjäll som är en populär ort för dem som gillar skidsemester.

Vemdalen

Vemdalen är en annan stor skidanläggning i de svenska fjällen. De kan stoltsera med 55 pister och 34 liftar. Givetvis är pisterna i olika svårighetsgrader så att de passar såväl nybörjaren som den rutinerade. Precis som i Sälen ligger backarna utspridda mellan olika fjäll. Du har Storhogna, Björnriket och Vemdalsskalet. I december i fjol startade den mycket uppskattade snöpendeln som fraktar dig och dina skidor mellan de olika backarna. Det gör att du får ut mer av din skidsemester genom att besöka de olika backarna.